Sony Xperia Z3 Compact

sonyPas een half jaar na de Z2 is er alweer de Z3 gepresenteerd het nieuwe vlaggenschip van Sony. Er is een kleine update doorgevoerd en dit zal de komende jaren wel zo doorgaan. Sony verkoopt de laatste jaren minder smartphones en wil daarom ieder half jaar een nieuw toestel op de markt brengen. Zo blijft het vlaggenschip voorlopen op de concurrentie is het idee. De Z3 compact is een stuk goedkoper dan de Z3 met een adviesprijs van € 499.

Formaat en behuizing

Vergeleken met de voorganger is het formaat gelijk gebleven. Het toestel is voorzien van een 5,2 inch beeldscherm, maar voelt wat compacter aan. Ondanks dat de afmetingen hetzelfde zijn ligt het toestel hierdoor beter in de hand. De kwaliteit van de behuizing is eigenlijk zoals je bij Sony gewend bent altijd wel goed. Het toestel is één van de weinige toestellen die echt waterdicht is. Dit kan binnen sommige beroepen absoluut een pluspunt zijn. Om het toestel waterdicht te houden werkt de behuizing met verschillende klepjes. Deze zijn wel wat kleiner geworden vergeleken met de voorganger. Onder de klepjes krijg je bijvoorbeeld toegang tot een micro-sd kaart en een micro usbpoort. De klepjes werken soepel en het enige nadeel is wel dat de achterkant vrij snel krast.

Beeldscherm en prestaties

Het beeldscherm en de resolutie is eigenlijk ongewijzigd gebleven en is Full HD. Toch is het beeldscherm scherp genoeg en qua helderheid is er zeker weten een verbetering doorgevoerd. Leuk feitje is dat de helderheid 710 cd/m2 is. Dit is de hoogste waarde die ooit gemeten is en dit betekend dat het beeldscherm zelfs bij fel licht helder blijft. Denk bijvoorbeeld als je in het zonnetje buiten zit en je iets op je smartphone wil doen. Opvallend is dat de kleurweergave wel minder is dan de voorganger. Qua prestaties draait de Z3 net als de Z2 op een Snapdragon 801-processor. Deze processor heeft zichzelf inmiddels wel bewezen en de resultaten zijn natuurlijk ruim voldoende voor een smartphone. Ze zijn nagenoeg gelijk aan de Z2 het vorige model van Sony.

Accu

Apart aan de Z3 is dat de accu in capaciteit verlaagt is van 3200 mAh naar 3100 mAh. Dit klinkt als een opvallende keuze, maar dit is het niet want in de praktijk is de accuduur verbeterd. Dit heeft te maken door aanpassingen in de software, waardoor de prestaties verhoogt zijn van de accu. Zo is het gebruik van het scherm door de software aangepast, waardoor er minder vermogen gevraagd wordt van het beeldscherm. Het toestel heeft een scherper beeldscherm, waardoor er minder kracht nodig is van de backlight en dit bespaart ook flink in het vermogen. Het grote voordeel is dat het toestel bij intensief gebruik toch nog 1,5 dag meegaat. Uiteraard kan dit wel per persoon verschillen, maar de meeste smartphones redden het nog tot de avond. Sony scoort hier dus absoluut pluspunten mee. De smartphone gaat hierdoor langer mee dan de iPhone 6 en korter dan de Samsung Galaxy S5.

Camera

Sony staat natuurlijk bekend om de fotocamera’s en natuurlijk is dit ook in de Sony Xperia Z3 compact verwerkt. Toch is de kwaliteit van de camera net zo hoog als de vorige, maar loopt Sony hierin wel voorop. De camera heeft 20,7 megapixels, waardoor je echt scherpe foto’s kan maken. Uniek aan het toestel is dat het zelfs mogelijk is om onderwater foto’s te maken. De fotocamera werkt tot 1,5 meter diepte en maximaal 30 minuten lang. De fotocamera werkt uiteraard op ieder vlak perfect als het aankomt met andere smartphones.